Estat Lliure del Congo

Plantilla:Infotaula geografia políticaEstat Lliure del Congo
État indépendant du Congo (fr) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 5° 51′ 17″ S, 13° 03′ 24″ E / 5.8547°S,13.0567°E / -5.8547; 13.0567
CapitalVivi, Democratic Republic of the Congo (en) Tradueix (1885–1886)
Boma (1886–1908) Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Idioma oficialfrancès Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície2.345.410 km² Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Anterior
FundadorLeopold II de Bèlgica Modifica el valor a Wikidata
Creació1r juliol 1885 Modifica el valor a Wikidata
Dissolució2 abril 1908 Modifica el valor a Wikidata
SegüentCongo Belga Modifica el valor a Wikidata
Organització política
Forma de governmonarquia absoluta Modifica el valor a Wikidata
• Sovereign of the Congo Free State (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataLeopold II de Bèlgica (1885–1908) Modifica el valor a Wikidata
Monedafranc congolès Modifica el valor a Wikidata

L'Estat Lliure del Congo o Estat Independent del Congo (en francès État Indépendant du Congo) fou un antic domini colonial africà, propietat privada del rei Leopold II de Bèlgica, les fronteres del qual coincideixen amb l'actual República Democràtica del Congo. El Congo va ser administrat privadament pel rei Leopold entre 1885 i 1908,[1] any en què el territori va ser cedit a Bèlgica.

Durant el període en què va ser administrat per Leopold II, el territori va ser objecte d'una explotació sistemàtica i indiscriminada dels seus recursos naturals (especialment el vori i el cautxú), en la qual es va utilitzar exclusivament mà d'obra indígena en condicions d'esclavitud. Per mantenir el seu control sobre la població nadiua, l'administració colonial va instaurar un règim de terror, en el qual van ser freqüents els assassinats en massa i les mutilacions. A causa d'això i d'altres factors relacionats, hi va haver un elevadíssim nombre de víctimes mortals: encara que és impossible realitzar càlculs exactes, la majoria dels autors esmenten xifres d'entre cinc i deu milions de morts.

A partir de 1900, la premsa europea i estatunidenca va començar a informar sobre les dramàtiques condicions en les quals vivia la població nadiua del territori. Les maniobres diplomàtiques i la pressió de l'opinió pública van aconseguir que el rei belga renunciés al seu domini personal sobre el Congo, que va passar a convertir-se en una colònia de Bèlgica, sota el nom de Congo Belga.

  1. Serrano, J. F. M. (2005). De la guerra a la democracia: la República Democrática del Congo. Revista de Fomento Social, 60, 283-312.

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Tubidy